home  
 

Teksten

Meer vrijheid in kinderopvang zorgt voor betere kwaliteit en meer opvangplaatsen

do 17 april 2008

 

Er bestaat een groot tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang in onze samenleving. Meer en meer ouders gaan beiden uit werken, maar ook het aantal eenoudergezinnen is de laatste jaren toegenomen. Het beleid heeft er systematisch voor gekozen om zich vooral te richten op de aanbodzijde van de kinderopvang en de wensen van de ouders te negeren. Er is daarom juist nood aan meer marktwerking in de kinderopvang, waarbij private initiatieven worden aangemoedigd Door concurrentie en fiscale stimuli kan de kwaliteit en de betaalbaarheid worden gegarandeerd. De private spelers kunnen flexibel inspelen op de vraag van de ouders. Het voorbeeld kan hier het Nederlandse systeem zijn. Het is immers geen goed idee om kinderopvang te gebruiken om aan herverdeling te gaan doen.

 

De maatregelen en de voorstellen die de afgelopen dagen weer op tafel kwamen stellen opnieuw de instellingen en niet de ouders centraal. De CD&V voorziet 8 miljoen euro extra belastingsgeld voor de instellingen. Dit geld komt opnieuw bij dezelfde verzuilde instanties terecht. Bij het voorstel van SP.A zouden de instellingen hun prijzen verplicht moeten drukken. Dit kost de belastingbetaler, meestal de ouders die gebruik maken van kinderopvang, 20 miljoen euro. De private kinderopvang gaat zo gegarendeerd kopje onder.

Beide voorstellen getuigen van weinig vertrouwen in de keuze van ouders en een weinig toekomstgericht, maar zeer dirigistisch, beleid. Het zouden immers de ouders moeten zijn die beslissen over welke soort kinderopvang zij wensen, niet de overheid. In de voorstellen van de CD&V en SP.A zal het de overheid zijn die de kwaliteit, flexibiliteit en het aantal plaatsen zulllen bepalen in de kinderopvang. De keuze van ouders wordt dus volledig genegeerd. Daarenboven dragen zij onrechtstreeks toch weer de kosten van deze maatregelen omdat tweeverdieners en alleenstaande ouders het grootste gedeelte van de  belastingen ophoesten.

Als jonge liberaal denk ik dat het belangrijk is dat er voldoende kwaliteitsvolle kinderopvang wordt aangeboden. De overheid moet hier een kader scheppen die ouders in staat stelt om kinderopvang te vinden op hun maat en hun levensritme.

Dus is het beter te kijken naar andere oplossingen. Het zijn de ouders en hun keuzes die centraal moeten staan in dit toekomstgericht beleid. Als de overheid kinderopvang belangrijk vindt, en dat zou ze moeten vinden, dan moet men de keuze van ouders financieel ondersteunen. Men zou daartoe de fiscale aftrek of het gebruik van dienstencheques voor ouders die kinderopvang gebruiken, kunnen uitbreiden. De instellingen zullen daarop moeten inspelen en zouden zelf geen rechtstreekse ondersteuning van de overheid meer krijgen. Ook bedrijven kunnen in dit verhaal meestappen door een gedeelte van de kosten voor kinderopvang van hun werknemers op zich te nemen. Private spelers kunnen handig inspelen op de vraag van werknemers en bedrijven.

Ook kan de overheid een waarborgfonds voor particuliere kinderopvang oprichten. Zo'n fonds stelt zich borg als particulieren een lening aanvragen om te investeren in kinderopvang. Door het aanmoedigen van private initiatieven in de kinderopvang zullen er meer betaalbare en kwaliteitsvolle opvangplaatsen bijkomen. In Nederland, dat het systeem enkele jaren geleden introduceerde, is het alvast een succesverhaal. Het waarborgfonds betekende een boost voor particuliere kinderopvangplaatsen en sinds 1998 is het aantal opvangplaatsen verdubbelt.

Meer private zorginstellingen en financiële ondersteuning van de ouders, leiden ertoe dat ouders meer controle krijgen over de keuze die zij maken. Dit geeft aanleiding tot meer flexibele kinderopvang, op maat van de ouders. Kind en Gezin kan ingeschakeld worden om de kwaliteitscontrole te organiseren, maar zou zich als speler op de markt van kinderopvang moeten terugtrekken.

De intenties die spreken uit de voorstellen van CD&V en SP.A lijken op het eerste zicht de goede te zijn. Maar zoals het gezegde luidt: "De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties." De voorstellen van de CD&V en SP.A zullen ertoe leiden dat er net minder opvangplaatsen zullen bijkomen omdat vele private initiatieven zullen verdwijnen. Op lange termijn zijn ook de betaalbaarheid en kwaliteit van de kinderopvang niet gegarandeerd. De maatregelen zullen leiden tot een verschraling van het aanbod en vermindering van de kwaliteit van dit aanbod.

Het wordt tijd dat de overheid stopt met zijn dirigistisch en verzuild beleid in de zorgsector. Het is immers de keuze van de ouders die centraal moet staan en ondersteunt worden.

 

Philippe De Backer - Voorzitter Jong VLD Nationaal



Reageer:

Naam*
Email*
Bericht*
Controle*
(*) verplichte velden









Fanclub

word ook fan op facebook