IN DE MEDIA
Flexi-jobs groot succes
wo 10 januari 2018

 

De horeca telde eind vorig jaar 28.400 mensen die iets bijverdienden met een flexi-job. Dat is een toename met de helft in een jaar, blijkt uit RSZ-cijfers van staatssecretaris voor de Bestrijding van sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD). “De flexi-jobs zijn goed voor de werknemer die belastingsvrij iets kan bijverdienen. De werkgever kan piekmomenten beter opvangen”, zegt De Backer.

De regering-Michel voerde het statuut van flexi-jobs eind 2015 in. Enkel wie minstens vier vijfde werkt, mag een flexi-job in de horeca aannemen. Doel was om het zwartwerk in horecazaken terug te dringen en hun de mogelijkheid te bieden snel extra personeel in te zetten op piekmomenten. Wie bijklust in een flexi-job betaalt op de inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber.

Philippe De Backer: “We zien dat de flexi-jobs in de horeca ideaal zijn om piekmomenten op te vangen. Bovendien zijn ze ook een aanvulling op het vast personeel, want ook het aantal vaste jobs blijft stijgen in de horeca. De flexi-jobs zorgen ook voor extra inkomsten voor de staat. Voor 2017 schatten we 20 miljoen euro extra RSZ-inkomsten. Jobs die vroeger in het zwart gebeurden, worden nu wel aangegeven. Het systeem is een win-win voor de werkgever en de werknemer.”

Het systeem van de flexi-jobs wordt dankzij haar succes in de horeca uitgebreid. Sinds 1 januari kan je ook bij winkels, kappers, bakkers en slagers gaan flexi-jobben en kunnen ook gepensioneerden voordelig bijverdienen via een flexi-job.

De Backer: “Dankzij de uitbreiding van de flexi-jobs slaan we twee vliegen in één klap. We maken de arbeidsmarkt flexibeler, waardoor wie wil werken, makkelijker aan het werk kan. En we geven de talrijke zelfstandigen en kmo’s extra zuurstof om snel in te spelen op vragen van klanten. Dankzij de uitbreiding zal het echte potentieel van het systeem van de flexi-job duidelijk worden.”